Izrada energetskih certifikata

Izrada energetskih certifikata

Tko su obveznici provođenja energetskog pregleda?

Temeljem Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji obveznici gospodarenja energijom, a time i obveznici provođenja energetskog pregleda su:

  • zgrade javne namjene čija korisna (neto) površina prelazi 500 m2, a od 9. srpnja 2015. čija korisna (neto) površina prelazi 250 m2
  • postojeće zgrade ili dijelove zgrada koji čine samostalne uporabne cjeline i koje podliježu obvezi energetskog certificiranja zgrada
  • građevina koju veliki potrošač koristi za obavljanje svoje djelatnosti
  • javna rasvjeta (koja uključuje i javnu rasvjetu na cestama izvan naselja)


Izrada energetskog certifikata

Prilikom prodaje svaka zgrada, stan ili poslovni prostor koji se nalaze u zgradi većoj od 50m2 moraju imati energetski certifikat. Certifikat se može izdati posebno za stan no ako se radi za zgradu kao cjelinu onda je cijena po stanu od 5 do 10 puta jeftinija uz mogućnost bespovratne subvencije.

Osim što je niža cijena, dobit ćete stvaran uvid u stanje zgrade, mogućnosti energetskih ušteda te povrat investicije. Cilj energetske certifikacije je u svemu navedenom, nikako ne samo troškovi vlasnicima nekretnina.

Tvrtka Energootok d.o.o. ovlaštena je za vršenje energetskih pregleda i energetsko certificiranje zgrada od strane Ministarstva te izdavanje energetskih certifikata za sve zgrade.

Povezane teme
energetski certifikati